Lokerse Feesten - Balthazar (BE)

Lokerse Feesten - Balthazar (BE)

Add to shop cart Leads  
10-08-2013 21:30

Balthazar (BE) - Lokerse Feesten - 21.30u

Geen sterren in hun gezicht, gewoon sterren op ons podium! Kortrijk zendt zijn geniaalste zonen uit! Applause!


Balthazar is een Belgische indiepop/rockgroep. De band bestaat uit Maarten Devoldere, Jinte Deprez, Patricia Vanneste, Simon Casier en Christophe Claeys. De relatief jonge bandleden komen uit de omgeving van Kortrijk en Gent.


Geschiedenis
2004-2009


De opbouw van de groep startte in de tweede helft van 2004. In het voorjaar van 2005 wonnen Maarten Devoldere, Patricia Vanneste en Jinte Deprez als achttienjarigen de nationale Kunstbende wedstrijd voor jongeren met Lost and Found. Op 3 december dat jaar wonnen ze ook Westtalent, de rockwedstrijd van de provincie West-Vlaanderen.

In 2006 nam de vraag naar optredens toe en Balthazar won de Humo's Rock Rally KBC Publieksprijs. In augustus verscheen hun eerste titelloze debuut EP in eigen beheer. Begin 2007, na een zestigtal optredens, werden de bassist Joachim Quartier en drummer Koen Verfaillie vervangen door Simon Casier en Christophe Claeys en startte Balthazar met een gloednieuwe set. In juli trad Balthazar op tijdens het vierdaagse Dour Festival, daarop volgde de uitgave van de hun eerste single This is a flirt. Deze werd opgepikt door Radio 1 en Studio Brussel en vertoefde doorheen de zomer in De Afrekening, met de tweede plaats als hoogste notering.

In februari 2008 bracht Balthazar hun tweede single uit: Bathroom lovin': situations. Ook deze keer belandde het nummer in de lijstjes van Humo, hotlist en De Afrekening. Ze speelden die zomer onder andere op Folk Dranouter en Marktrock. De band probeerde het vervolgens ook in het buitenland: ze traden op in Duitsland, Zwitserland, Nederland en Frankrijk. In de zomer van 2009 zakte Balthazar af naar Zuid-Afrika voor een clubtournee om vervolgens bij terugkeer te werken aan hun eerste album. Eind december 2009 werd alvast de eerste single Fifteen Floors uitgegeven.


Applause (2010)

Net voordat hun debuutalbum uitkwam, speelde Balthazar nog op het Canadian Music Week-festival in Toronto. Op 22 maart 2010 kwam het debuutalbum Applause uit in België en Nederland. Het album werd door de toen 22-jarige Maarten Devoldere en Jinte Deprez zelf geproduceerd en afgemixt in Noorwegen door Ynge Leidulv Saetre. Applause kon op veel bijval rekenen van zowel pers als publiek. Zo eindigde het bovenaan vele eindlijstjes als beste Belgische album van 2010 (Focus Knack, De Morgen, OOR magazine, etc.) en kreeg Balthazar op 7 januari 2011 een Music Industry Award voor "Beste Album 2010" op de MIA's van 2010. Niet alleen de singles "Fifteen floors", "Hunger at the door", "I'll stay here" en "The Boatman" droegen hiertoe bij, maar vooral het eigen geluid dat de jonge groep met hun eigen productie voortbracht en hun live présence.

In april 2010 trad de band op tijdens London Calling in de Amsterdamse Paradiso, nadat diverse bands hadden afgezegd in verband met de wolk van vulkaanas boven Europa, Dit betekende meteen een grote stap voorwaarts in Nederland. Verder werden in de zomer van 2010 diverse festivals aangedaan, o.a. Rock Werchter, Pukkelpop, Dour Festival en Lowlands. In het najaar waren diverse clubs in België en Nederland waar Balthazar optrad (De Vooruit, Het Depot, Tivoli, etc.) uitverkocht.

In het voorjaar van 2011 beklonk Balthazar het succes van de eerste plaat in België en Nederland met shows in de grote zalen van de Ancienne Belgique en Paradiso. Balthazars optreden op Eurosonic 2011 ging niet onopgemerkt voorbij en schakelde hun Europese verhaal in een hogere versnelling. De band ging meer en meer overal in Europa spelen, onder andere als voorprogramma van The Joy Formidable en dEUS. Balthazar ging ook voor de eerste keer overzee in New York spelen. Er werd een Europees contract gesloten met Pias Recordings, waardoor het debuutalbum op 10 oktober 2011 alsnog werd uitgebracht in Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk en Scandinavië. Ook zette het prestigieuze International Talent Booking (ITB) uit Londen zijn schouders onder Balthazars liveverhaal. Zo speelde de groep in het najaar een volledige Europese tournee, deels als voorprogramma van dEUS in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, en deels op eigen houtje in Duitsland, Zwitserland, Italië, Zweden, Noorwegen en Denemarken.

Rats (2012)

Het tweede album, Rats, verscheen op 15 oktober 2012 in heel Europa, met uitzondering van het Verenigd Koninkrijk. Deze was opnieuw geproduceerd door Jinte Deprez en Maarten Devoldere. Voor het afmixen ervan klopten ze aan bij Noah Georgeson (Devendra Banhart, The Strokes) in Los Angeles. Bij de Music Industry Awards 2012 won Balthazar opnieuw de prijs voor beste album met Rats. De erkenning voor het album ging verder dan België en Nederland, ook in Frankrijk zette de prestigieuze krant Libération het nieuwe album bij het beste wat er in 2012 verschenen was.

Balthazar ging met deze tweede onder de arm uitgebreid toeren in Europa, met overal uitverkochte zalen, waaronder La Cigale in Parijs. Hiermee bevestigde Balthazar hun belofte-status en luidde het hun internationale doorbraak in. Op 25 februari 2013 komt Rats uit in het Verenigd Koninkrijk.


 

Prijs: 0,00 EUR
GPS: 51.107126, 3.993149

Selecteer wat u op de kaart wil zien

Events