Lokerse Feesten - Axelle Red (BE)

Lokerse Feesten - Axelle Red (BE)

Add to shop cart Leads  
Van: 11-08-2013 20:30 - Tot: 11-08-2013 20:00

Axel Red (BE) - Lokerse Feesten - 20.30u

uw voorliefde voor alles wat rouge-ardent is zal nog wat groter worden. Niet te missen!


Axelle Red, pseudoniem van Fabienne Demal (Hasselt, 15 februari 1968) is een Belgische zangeres die ook in Frankrijk grote populariteit geniet. Ze zingt onder andere in het Frans, Engels, Spaans en Nederlands.


Biografie


Axelle Red is geboren in de Belgische provincie Limburg. Haar vader, Roland Demal, was advocaat en Schepen van Sport in Hasselt voor de Vlaamse liberale partij Open-VLD.[1]


In 1993 studeerde Axelle af als juriste aan de VUB. In datzelfde jaar verscheen haar eerste album ‘Sans Plus Attendre’ dat voor haar doorbraak zorgde in Frankrijk, Zwitserland, Canada en België.


In 1996 werkte Axelle samen met verschillende bekende muzikanten van het Stax label (onder wie Steve Cropper en Isaac Hayes) aan haar nieuwe soulsingle ‘A Tâtons’. De opnamen namen plaats in Memphis. De singel werd een hit en kreeg een IFPI Platinum Europe Award. Een jaar later stond ze voor het eerst in de Parijse Olympia.


Sinds 1997 komt Axelle als ambassadrice van United Nations Childrens Fund (Unicef) op voor de rechten van kinderen en vrouwen in oorlogsgebieden en ontwikkelingslanden. Hetzelfde jaar zet ze zich in voor de Ottawa-conventie tegen landmijnen en komt ze in Haïti in contact met kinderen die zonder proces in erbarmelijke omstandigheden waren opgesloten in gevangenissen.


In 1998 trouwt Axelle, tevens raakt ze zwanger van haar eerste kind, Janelle. Tijdens de openingsceremonie van de wereldbeker voetbal in de Stade de France in Parijs zingt ze met Youssou N'Dour de officiële hymne ‘La Cour des Grands’ voor de Franse televisie. Haar aan Soul en Rhythm & Blues gewijde show ‘The Soul of Axelle Red’ (in het Antwerpse Sportpaleis en het Parijse Palais des Congrès) speelt ze samen met Wilson Pickett, Sam Moore, Eddy Floyd, Percy Sledge en Ann Peebles. Tevens wilde Axelle optreden tijdens het benefietconcert van Amnesty International in Parijs, maar door de 7 maanden zwangerschap van haar dochter mog dat niet van haar dokter. In hetzelfde jaar brengt ze ook haar Spaanse album ‘Con Solo Pensarlo’ uit.


In 1999 krijgt Axelle in Frankrijk een belangrijke onderscheiding in de muziek, de Victoire de la Musique voor vrouwelijke artieste van het jaar. In diezelfde periode verschijnt haar derde studioalbum, ‘Toujours Moi’, dat tevens een succes was met meer dan 800.000 verkochte albums. Ze trekt naar Azië waar ze als student al veel reisde. In Laos, Thailand en Cambodja ontmoet ze vrouwen en kinderen die gebukt gaan onder geweld, discriminatie , prostitutie en armoede. Axelles woorden van toen zinderen nog na. ‘Was ik of mijn dochter hier geboren dan zouden we vandaag niet meer in leven zijn’.


In 2000 wordt tijdens een Frans tournee een eerste liveplaat ‘Alive’ met dvd opgenomen.


In 2002 verscheen het vierde studioalbum ‘Face A/Face B’. De titel verwijst naar de vinylplaten ‘fast and slow’ uit de jaren 60 (een snelle kant voor dans en de andere voor slows) – een co-productie met Al Stone (o.a. producer van Jamiroquai, Björk,…) de verschillende thema’s op dit album gingen vooral over schokkende gebeurtenissen: extremisme, antiglobalisme, antipersoonsmijnen, kindsoldaten, drugs. Het gevolg van de vele ontmoetingen: Axelle keert terug naar Cambodja in het kader van de campagne tegen antipersoonsmijnen, belandt in de Mexicaanse staat Chiapas midden in een betoging van de Zapatista’s voor de rechten van de oorspronkelijke bevolking en bezoekt in Vietnam een project van Handicap International.


In 2003 wordt haar tweede dochter Gloria geboren en verschijnt een cd-box met 3 cd’s waarop talrijke onuitgegeven nummers zoals duetten met Charles Aznavour, Francis Cabrel, Stephan Eicher, Sylvie Vartan, Arno en Tom Barman. Het duet met Renaud ‘Manhattan-Kaboul’ wordt het meest gedraaide nummer in Frankrijk, er worden meer dan 800.000 singles van verkocht en Axelle en Renaud krijgen een NRJ music award op de Midem in Cannes.


Nadat ze in juni 2004 in Congo op de vlucht moest voor de onlusten voert Axelle in juli van dat jaar in Niger met Unicef campagne tegen vrouwenbesnijdenissen en kindhuwelijken. ‘French Soul’, een eerste ‘Best Of’ verschijnt met twee onuitgegeven songs ‘I Have A Dream-J’ai Fait Un Rêve’, een eerbetoon aan Martin Luther King. Axelle regisseert de twee video’s. Zwanger van een derde dochter Billie eindigt ze het jaar met een blitzbezoek aan Sri Lanka met Unicef hulpgoederen voor de door de tsunami getroffen bevolking.


In 2005 trekt Axelle naar het noorden van Senegal voor de campagne ‘Make noise till Hong Kong’ van de Franse Oxfam/Agir Ici. Ze pleit er voor eerlijke handelsprijzen. In mei neemt ze in Genève samen met Peter Gabriel en Youssou N’Dour deel aan het concert naar aanleiding van de 60e verjaardag van de Verenigde Naties en bedankt Kofi Annan Axelle voor haar humanitaire inzet bij de verschillende NGO’s. Ze is samen met Bob Geldof woordvoerster voor ‘Live 8 in France’ en treedt op 2 juli 2005 aan het kasteel van Versailles op voor 200.000 mensen tijdens het benefietconcert. Op de Europese top vraagt Axelle officieel aan Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, het budget te verhogen voor de ontwikkeling van de Derdewereldlanden.


In 2006 verschijnt ‘Jardin Secret’, het vijfde studioalbum van Axelle en het is een verhaal van hoop, optimisme en positief denken. Een vlucht in een persoonlijke utopische wereld als reactie op de zwartgalligheid in de wereld. De opnames gebeuren in de legendarische Royal studios van Willie Mitchell in Memphis (waar Al Green en Ann Peebles al hun platen opnamen) In september 2006 ontvangt Axelle van de Franse minister van cultuur Renaud Donnedieu de Vabres de hoogste artistieke onderscheiding en wordt ‘Chevalier dans l’Ordre des Arts et des Lettres’. Ze neemt deel aan de 0110 concerten tegen onverdraagzaamheid en racisme in Antwerpen en Brussel.


In 2007 bezoekt Axelle het straatarme Sierra Leone, vijf jaar na de verschrikkelijke burgeroorlog, voor de Unicef-campagne ‘Together, saving 4 million babies’. Sierra Leone heeft de grootste kindersterfte ter wereld. Genitale verminking van meisjes en geweld tegen vrouwen zijn er nog steeds schering en inslag. In maart 2007 is Axelle spreker op het FIFDH in Genève (Festival du Film et Forum International sur les Droits de l’Homme) samen met de Cambodjaanse regisseur Rithy Panh op een debat over prostitutie. In december 2007 overhandigt Koning Albert II haar het ereteken van ‘Commandeur in de Kroonorde’ voor haar sociaal engagement.


In mei 2008 kent de Universiteit van Hasselt Axelle de eretitel toe van ‘Doctor Honoris Causa’ omwille van sociaal engagement als artieste en mensenrechtenactiviste. Naar aanleiding van de internationale vrouwendag is Axelle gastspreker op de Raad van Europa tijdens een debat over ‘domestic violence’. Ze schrijft haar eerste Engelstalige album ‘Sisters & Empathy’ en neemt het op met haar vaste muzikanten Michael Toles en Lester Snell uit Memphis en Jeff Anderson en Damon Duewhite uit New York maar deze keer ook met de hulp van Mauro Pawlowski, Tom Barman, Jeffrey Burton en Steven Debruyn.


In het voorjaar 2013 kreeg de zangeres een tentoonstelling over haar voorliefde voor (Belgische) mode in het Modemuseum Hasselt waar zij op vraag van directeur Kenneth Ramaekers een persoonlijk verhaal brengt over het belang van mode in haar leven. De tentoonstelling onder de naam Axelle Red - Fashion Victim heeft ook aandacht voor fotografie en (video)kunst. Haar uitgebreide collectie Belgische mode dankt zij aan haar bestellingen voor haar garderobe. Zij geeft ook mee dat elke look die ze neerzet een eigen creatie inhoudt terwijl zij vaak stukken van ontwerpers voorziet van een eigen touch in combinatie met vintage. De expo pakt dan ook uit met een rits bekende namen uit de modewereld zoals Veronique Leroy, Elvis Pompilio, Maison Martin Margiela, Olivier Theyskens, Helmut Lang, A.F. Vandevorst, Ann Demeulemeester, Christian Wijnant, Veronique Branquinho, Bruno Pieters, Haider Ackermann, Tim Van Steenbergen en accessoires van Margiela en Elvis Pompilio.


(Ref Wikipedia)

Prijs: 0,00 EUR
GPS: 51.107126, 3.993149

Selecteer wat u op de kaart wil zien

Events

Winkels in de kijker